Skip to main content

Oni imaju talenat - Bojana i Nikola Peković

Bojana i Nikola Peković, brat i sestra iz Kraljeva, pobednici su treće sezone TV serijala "Ja imam talenat", emitovanog na RTS 2012 godine.
Još tokom serijala Bojana i Nikola kreirali su potpuno nov muzički pravac na svetskoj muzičkoj sceni koji predstavlja spoj klasične i tradicionalne muzike, koju oni izvode u jednom krajnje nesvakidašnjem i autentičnom sastavu!

Bojanin i Nikolin muzički stil karakteriše pre svega originalnost koja se najpre ogleda u do sada nevidjenom umetničkom izrazu - srpskih tradicionalnih gusala i klasične harmonike. Ovaj muzički pravac ali i vredan i posvećen rad Bojane i Nikole krunisan je objavljivanjem audio diska,  u izdanju PGP RTS. Na pomenutom CD-u pod nazivom “Nebesko je uvek i doveka” nalazi se 11 kompozicija u kojima po prvi put možete čuti gusle u kombinaciji sa drugim instrumentima (harmonika, violončelo, kaval, gajde, klarinet, udaraljke, tambura itd.) Ono što je interesantno jeste da će se velika koncertna promocija ovog zaista posebnog izdanja desiti već 6. novembra u 20 časova u beogradskom Sava centru.
Čitajući ovaj uvod, sigurno se pitate kakva je to veza izmedju našeg gudačkog kvarteta i ovog autentičnog dua? Na poziv violončeliste Aleksandra Jakovljevića Debe, profesora kamerne muzike i našeg kolege, da učestvujemo u ovom svojevrsnom kulturnom spektaklu, dobile smo zaista posebnu priliku da se oprobamo u jednom novom svetlu i za nas potpuno novom žanru. Većina kompozicija, koje ćemo kao muzička podrška Bojani, Nikoli i Debi izvesti na koncertu u Sava centru, su potpuno jedinstvene, različite po sadržaju i umetničkoj formi, duhovnog karaktera sa jasnim i jakim porukama.
Počastvovane ovim pozivom, nadamo se da ćemo na najbolji način doprineti da njihove kompozicije u krajnje modernim ali i zahtvenim aranžmanima, bogate različitim efektima zazvuče na pravi način a Bojana, Nikola i Deba, kao solisti zasijaju u punom sjaju u Sava centru.
Njihove kompozicije izazivaju oduševljenje kako u regionu, tako i u svetu a oni, kao mladi izvodjači i autori konstantno dobijaju podršku najeminentnijih umetnika. Oni su dobitnici mnogih značajnih nagrada i priznanja a jedna od "najsvežijih" je druga nagrada na PIF2015 di Castelfidardo festivalu u Italiji u kategoriji World Music.
Pored brojnih uglednih gostiju, akademskih gradjana, mnogobrojnih fanova serijala "Ja imam talenat", Bojane i Nikole, očekujemo i vas na ovom nesvakidašnjem kulturnom spektaklu na kome će se po prvi put čuti gusle uz podršku gudačkog kvarteta Intermeco, perkusija, bas gitare i mnogih drugih instrumenata.
Kao što smo već rekli, koncert za NE propustiti!